Bravčová panenka v metaxa smotanovej omáčke: Jednoduchý recept pre gurmánov
Pripravte sa na kulinársky zážitok, ktorý poteší vaše chuťové poháriky! Bravčová panenka v metaxa smotanovej omáčke je lahodná večera, ktorá je ideálna pre každú príležitosť.
Začnite s výberom kvalitnej bravčovej panenky. Po dôkladnom osolení a okorenení panenku opečte na rozpálenej panvici, aby ste vytvorili krásnu kôrku.
Prichádza hviezda nášho programu: krémová omáčka Metaxa. Metaxa, grécka brandy, obohacuje omáčku o bohaté a mnoho vrstevné tóny. V hrnci rozohrejeme olivový olej a osmažíme cibuľu. Pridáme šampiňóny, osolíme, okoreníme a pridáme lyžicu paradajkového pretlaku. Keď cibuľa a šampiňóny zmäknú, zalejeme ich Metaxou a necháme ju odpariť.
Ďalej pridajte smotanu a nechajte ju zovrieť. Znížte teplotu a nechajte omáčku jemne bublať, kým nezhustne. Na záver pridajte čerstvú petržlenovú vňať.
Keď je omáčka hotová, vráťte bravčovú panenku do hrnca a nechajte ju prehriať v omáčke. Mäso by malo byť u varené na požadovaný stupeň pre pečenia.
Podávajte bravčovú panenku v metaxa smotanovej omáčke s vašou obľúbenou prílohou. Môžete si vybrať zemiakovú kašu, ryžu alebo zeleninu. Každé sústo bude výbuchom chutí, ktoré vás zanechajú s túžbou po ďalšom.
Tento recept je nielen lahodný, ale aj prekvapivo jednoduchý na prípravu. S niekoľkými základnými ingredienciami a trochou času môžete vytvoriť jedlo, ktoré ohromí vašich hostí a poteší vašu rodinu. Takže nabudúce, keď budete hľadať špeciálnu večeru, nehľadajte nič iné ako bravčovú panenku v metaxa smotanovej omáčke.


Bravčová panenka v metaxa smotanovej omáčke
Zloženie
- 600 g bravčovej panenky
- 2 lyžice olivového oleja
- 100 g šampiňóny nakrájaná
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 5 cl Metaxa
- 250 ml smotany na šľahanie 33%
- 1 hovädzí bujón
- 1 lyžička Paradajkový pretlak
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať
Inštrukcie
- Príprava panenky: Bravčovú panenku očistíme od blán a nakrájame na medailóniky hrubé asi 2-3 cm. Osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Opečenie mäsa: Na panvici rozohrejeme olivový olej a medailóniky opečieme z každej strany do zlatistá (asi 2-3 minúty z každej strany). Mäso vyberieme z panvice a odložíme na teplé miesto.
- Príprava omáčky: Do tej istej panvice pridáme nakrájanú cibuľu a o restujeme do sklovitá. Pridáme šampiňóny a krátko o restujeme. Pridáme pretlak a krátko o restujeme.
- Flambovanie (voliteľné, ale odporúčané): Znížime plameň, nalejeme Metaxu do panvice a opatrne zapálime (dávame pozor na otvorený oheň!). Necháme alkohol vyhorieť. Tento krok dodá omáčke hlbšiu chuť.
- Dokončenie omáčky: Pridáme smotanu na šľahanie a hovädzí bujón. Omáčku privedieme k varu a necháme mierne zhustnúť (asi 5 minút). Dochutíme soľou a čiernym korením.
- Spojenie mäsa s omáčkou: Medailóniky vložíme späť do panvice s omáčkou a krátko prehrievame, aby sa mäso prehrialo.
- Servírovanie: Podávame ihneď, ozdobenými čerstvými bylinkami. Ako príloha sa hodí napríklad ryža, zemiaková kaša alebo opekané zemiaky.
Poznámky
- Pre bohatšiu chuť môžeme do omáčky pridať aj trochu bieleho vína spolu s Metaxou.
- Ak nemáme poruke čerstvé bylinky, môžeme použiť aj sušené.
- Pre krémovejšiu omáčku môžeme použiť smotanu na varenie s vyšším obsahom tuku.
Dobrú chuť!
Leave a Reply