Bravčová panenka: Sprievodca dokonalým pečením
Pripravte sa na kulinársky zážitok, ktorý poteší vaše chuťové poháriky! Bravčová panenka s čučoriedkovou omáčkou je jedlo, ktoré si zamilujete. Začnime s hviezdou tohto predstavenia – bravčovou panenkou. Tento jemný a šťavnatý kus mäsa je ideálny na pečenie, pretože sa rýchlo uvarí a zostane neuveriteľne krehký.
Teraz prejdime k čučoriedkovej omáčke, ktorá dodá tomuto jedlu sladkú a pikantnú chuť. Čučoriedky sú plné antioxidantov a ich sladkosť dokonale dopĺňa bohatú chuť bravčového mäsa. Pridajte trochu červeného vína, aby ste omáčke dodali hĺbku a zložitosť.
Začnime pečením bravčovej panenky. Predhrejte rúru na 200 °C a panenku potrite olivovým olejom, soľou a korením. Pečte 20-25 minút alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 63 °C. Po upečení nechajte mäso 10 minút odpočívať, aby sa šťavy rovnomerne rozložili.
Medzitým si pripravte čučoriedkovú omáčku. V hrnci zmiešajte čučoriedky, červené víno, cukor a citrónovú šťavu. Priveďte do varu a potom znížte teplotu a duste 15-20 minút, kým omáčka nezhustne.
Teraz je čas spojiť tieto dve lahodné zložky. Nakrájajte bravčovú panenku na plátky a polejte ju čučoriedkovou omáčkou. Podávajte s vašou obľúbenou prílohou, ako je zemiaková kaša alebo zeleninový šalát.
Bravčová panenka s čučoriedkovou omáčkou je jedlo, ktoré ohromí vašich hostí a poteší vaše chuťové poháriky. Je to dokonalá kombinácia jemného mäsa a sladkej a pikantnej omáčky. Takže nabudúce, keď budete hľadať výnimočný kulinársky zážitok, vyskúšajte tento recept a pripravte sa na to, že budete ohromení.


Bravčová panenka s čučoriedkovou omáčkou
Zloženie
Na bravčovú panenku:
- 600 g bravčovej panenky očistenej
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 strúčik cesnaku prelisovaný (voliteľné)
- Čerstvé bylinky rozmarín, tymián (voliteľné)
Na čučoriedkovú omáčku:
- 200 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
- 100 ml červeného vína alebo čerešňovej šťavy pre nealkoholickú verziu
- 100 ml voda
- 1 lyžica medu alebo javorového sirupu
- 1 lyžica balzamikového octu
- ½ lyžičky citrónovej šťavy
- Štipka škorice voliteľné
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička kukuričného škrobu rozmiešaného v 1 lyžici studenej vody na zahustenie, voliteľné
Inštrukcie
- Postup:
- Príprava panenky: Bravčovú panenku osušíme papierovou utierkou a dochutíme soľou a čiernym korením. Môžeme pridať aj prelisovaný cesnak a čerstvé bylinky.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej. Panenku opečieme z každej strany do zlatista, asi 2-3 minúty z každej strany.
- Panenku preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180°C (350°F) približne 10-15 minút, alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 63°C (145°F). Necháme ju 5 minút odpočinúť pred krájaním.
- Príprava omáčky: V menšom hrnci zmiešame čučoriedky, vodu, červené víno (alebo čerešňovú šťavu), med (alebo javorový sirup), balzamikový ocot a citrónovú šťavu. Privedieme k varu a varíme na miernom ohni asi 5-7 minút, kým sa omáčka mierne zredukuje.
- Ak chceme omáčku zahustiť, pridáme kukuričný škrob rozmiešaný v studenej vode a za stáleho miešania varíme ešte 1-2 minúty, kým omáčka nezhustne.
- Omáčku dochutíme soľou, čiernym korením a škoricou (ak používame).
- Panenku nakrájame na plátky a podávame preliatu čučoriedkovou omáčkou. Ako prílohu môžeme podávať pečené zemiaky, zemiakovú kašu, ryžu alebo grilovanú zeleninu.
Poznámky

Leave a Reply