Bravčová panenka s čučoriedkovou omáčkou

Vychutnajte si šťavnatú bravčovú panenku s lahodnou čučoriedkovou omáčkou. Táto sladko-slaná kombinácia je dokonalým doplnkom k jemnému mäsu.

Bravčová panenka s čučoriedkovou omáčkou
Bravčová panenka s čučoriedkovou omáčkou

Bravčová panenka: Sprievodca dokonalým pečením

Pripravte sa na kulinársky zážitok, ktorý poteší vaše chuťové poháriky! Bravčová panenka s čučoriedkovou omáčkou je jedlo, ktoré si zamilujete. Začnime s hviezdou tohto predstavenia – bravčovou panenkou. Tento jemný a šťavnatý kus mäsa je ideálny na pečenie, pretože sa rýchlo uvarí a zostane neuveriteľne krehký.

Teraz prejdime k čučoriedkovej omáčke, ktorá dodá tomuto jedlu sladkú a pikantnú chuť. Čučoriedky sú plné antioxidantov a ich sladkosť dokonale dopĺňa bohatú chuť bravčového mäsa. Pridajte trochu červeného vína, aby ste omáčke dodali hĺbku a zložitosť.

Začnime pečením bravčovej panenky. Predhrejte rúru na 200 °C a panenku potrite olivovým olejom, soľou a korením. Pečte 20-25 minút alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 63 °C. Po upečení nechajte mäso 10 minút odpočívať, aby sa šťavy rovnomerne rozložili.

Medzitým si pripravte čučoriedkovú omáčku. V hrnci zmiešajte čučoriedky, červené víno, cukor a citrónovú šťavu. Priveďte do varu a potom znížte teplotu a duste 15-20 minút, kým omáčka nezhustne.

Teraz je čas spojiť tieto dve lahodné zložky. Nakrájajte bravčovú panenku na plátky a polejte ju čučoriedkovou omáčkou. Podávajte s vašou obľúbenou prílohou, ako je zemiaková kaša alebo zeleninový šalát.

Bravčová panenka s čučoriedkovou omáčkou je jedlo, ktoré ohromí vašich hostí a poteší vaše chuťové poháriky. Je to dokonalá kombinácia jemného mäsa a sladkej a pikantnej omáčky. Takže nabudúce, keď budete hľadať výnimočný kulinársky zážitok, vyskúšajte tento recept a pripravte sa na to, že budete ohromení.

Bravčová panenka s čučoriedkovou omáčkou
Bravčová panenka s čučoriedkovou omáčkou
Bravčová panenka s čučoriedkovou omáčkou

Bravčová panenka s čučoriedkovou omáčkou

Vychutnajte si šťavnatú bravčovú panenku s lahodnou čučoriedkovou omáčkou. Táto sladko-slaná kombinácia je dokonalým doplnkom k jemnému mäsu.
Prípravka Čas 20 minút
Cook Čas 20 minút
Vlastný Čas 5 minút
Kurz Obed, večera
Kuchyňa American, Grécka kuchyňa, Mediterranean
Porcií 4

Zloženie
  

Na bravčovú panenku:

  • 600 g bravčovej panenky očistenej
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 strúčik cesnaku prelisovaný (voliteľné)
  • Čerstvé bylinky rozmarín, tymián (voliteľné)

Na čučoriedkovú omáčku:

  • 200 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
  • 100 ml červeného vína alebo čerešňovej šťavy pre nealkoholickú verziu
  • 100 ml  voda
  • 1 lyžica medu alebo javorového sirupu
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • ½ lyžičky citrónovej šťavy
  • Štipka škorice voliteľné
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička kukuričného škrobu rozmiešaného v 1 lyžici studenej vody na zahustenie, voliteľné

Inštrukcie
 

  • Postup:
  • Príprava panenky: Bravčovú panenku osušíme papierovou utierkou a dochutíme soľou a čiernym korením. Môžeme pridať aj prelisovaný cesnak a čerstvé bylinky.
  • Na panvici rozohrejeme olivový olej. Panenku opečieme z každej strany do zlatista, asi 2-3 minúty z každej strany.
  • Panenku preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180°C (350°F) približne 10-15 minút, alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 63°C (145°F). Necháme ju 5 minút odpočinúť pred krájaním.
  • Príprava omáčky: V menšom hrnci zmiešame čučoriedky, vodu, červené víno (alebo čerešňovú šťavu), med (alebo javorový sirup), balzamikový ocot a citrónovú šťavu. Privedieme k varu a varíme na miernom ohni asi 5-7 minút, kým sa omáčka mierne zredukuje.
  • Ak chceme omáčku zahustiť, pridáme kukuričný škrob rozmiešaný v studenej vode a za stáleho miešania varíme ešte 1-2 minúty, kým omáčka nezhustne.
  • Omáčku dochutíme soľou, čiernym korením a škoricou (ak používame).
  • Panenku nakrájame na plátky a podávame preliatu čučoriedkovou omáčkou. Ako prílohu môžeme podávať pečené zemiaky, zemiakovú kašu, ryžu alebo grilovanú zeleninu.

Poznámky

Dobrú chuť!
Kľúčové slovo Bravčová panenka
Bravčová panenka s čučoriedkovou omáčkou
Bravčová panenka s čučoriedkovou omáčkou