Recept na brusnicovú omáčku

Vychutnajte si klasickú brusnicovú omáčku s týmto jednoduchým receptom. Vyrobená z čerstvých brusníc, pomarančovej šťavy a korenia, táto omáčka je ideálnym doplnkom k vášmu sviatočnému stolu.

Recept na brusnicovú omáčku
Recept na brusnicovú omáčku

Domáca brusnicová omáčka: Jednoduchý a chutný sprievodca

Pripravte sa na sviatočné hodovanie s našou klasickou brusnicovou omáčkou, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou každého slávnostného stola. Tento recept je jednoduchý na prípravu a zaručene poteší vaše chuťové poháriky.

Začnite s čerstvými alebo mrazenými brusnicami, ktoré dodajú omáčke výraznú chuť. V hrnci ich zmiešajte s cukrom, vodou citrónovej šťavy, vino a pomarančovou kôrou. Pomarančová kôra dodá omáčke sviežu citrusovú príchuť.

Priveďte zmes do varu a potom znížte teplotu a nechajte ju jemne bublať. Brusnice by mali popraskať a uvoľniť svoju šťavu, čo omáčke dodá hustú konzistenciu.

Ak chcete omáčku zahustiť, môžete pridať lyžicu kukuričného škrobu rozmiešaného v malom množstve vody. Vmiešajte ho do omáčky a nechajte ju ešte chvíľu povariť, kým nezhustne.

Pre extra chuť môžete pridať škoricu, muškátový oriešok alebo klinčeky. Tieto koreniny dodajú omáčke teplú a voňavú príchuť.

Keď je omáčka hotová, odstavte ju z ohňa a nechajte ju mierne vychladnúť. Podávajte ju teplú alebo studenú k morčaciemu mäsu, šunke alebo iným sviatočným jedlám.

Okrem klasického receptu existuje niekoľko variácií brusnicovej omáčky, ktoré môžete vyskúšať. Pre sladšiu omáčku pridajte viac cukru alebo medu. Pre pikantnejšiu omáčku pridajte trochu kajenského korenia alebo čili prášku.

Ak chcete omáčku s textúrou, pridajte nasekané vlašské orechy alebo pekanové orechy. Pre krémovejšiu omáčku pridajte lyžicu kyslej smotany alebo jogurtu.

Bez ohľadu na to, akú variáciu si vyberiete, brusnicová omáčka je všestranná príloha, ktorá doplní každé sviatočné jedlo. Takže si pripravte zásoby brusníc a pripravte sa na vychutnanie si tejto klasickej pochúťky.

Recept na brusnicovú omáčku
Recept na brusnicovú omáčku
Recept na brusnicovú omáčku

Jednoducha brusnicová omáčka

Urobte si výbornú brusnicovú omáčku podľa nášho receptu. Skvelá príloha k sviatočným jedlám, pečenému mäsu, či divinke. Jednoduchý postup.
Prípravka Čas 15 minút
Cook Čas 10 minút
Kurz Dresing, Príloha
Kuchyňa American, Grécka kuchyňa
Porcií 2

Zloženie
  

  • ½ šálky trstinového cukru
  • 2 šálky čerstvých alebo mrazených brusníc
  • 1 šálka sladkého červeného vína
  • ¼ šálky citrónovej šťavy
  • 1 lyžička Pomarančová kôra
  • 1 lyžička škrobu
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžica masla

Inštrukcie
 

  • Do hrnca nasypeme trstinový cukor a necháme ho rozpúšťať na miernom ohni.
  • Pridáme brusnice, pomarančovou kôrou a červené víno a varíme na miernom ohni, kým brusnice nezmäknú (asi 15-20 minút).
  • Zmes rozmixujeme ponorným mixérom alebo v bežnom mixéri a potom ju precedíme cez jemné sitko.
  • Omáčku vrátime do hrnca, pridáme citrónovú šťavu a ešte trochu vína (podľa potreby).
  • V troche vody rozmiešame škrob a pridáme ho k omáčke za stáleho miešania.
  • Omáčku osolíme a okoreníme podľa chuti a varíme na miernom ohni asi 5 minút, kým nezhustne.
  • Odstavíme omáčku z ohňa a vmiešame do nej maslo.
Kľúčové slovo omáčka