Bravčové krkovičky: Tajomstvo šťavnatých a jemných steakov
Pripravte sa na kulinársky zážitok, ktorý poteší vaše chuťové poháriky! Steaky z bravčovej krkovičky s pečenými zemiakmi a pomarančovou omáčkou sú dokonalou kombináciou šťavnatého mäsa, chrumkavých zemiakov a osviežujúcej omáčky.
Začnime s hviezdou tohto jedla – steakmi z bravčovej krkovičky. Tajomstvo ich šťavnatosti a jemnosti spočíva v správnom marinovaní. Namočte steaky do zmesi olivového oleja, cesnaku, tymianu a soli a nechajte ich odpočívať aspoň 30 minút. Potom ich opečte na rozpálenej panvici, aby ste vytvorili krásnu kôrku, a potom ich vložte do rúry, aby sa prepiekli do dokonalosti.
Kým sa steaky pečú, pripravte si pečené zemiaky. Nakrájajte zemiaky na kocky, pokvapkajte ich olivovým olejom, posypte soľou a korením a pečte ich v rúre, kým nebudú zlatohnedé a chrumkavé.
Teraz je čas na čarovnú pomarančovú omáčku. V hrnci zmiešajte pomarančovú šťavu, pomarančovú kôru, med a dijonskú horčicu. Priveďte do varu a varte, kým omáčka nezhustne.
Keď sú všetky komponenty hotové, je čas na zostavenie tohto kulinárskeho majstrovského diela. Položte steak na tanier, pridajte pečené zemiaky a polejte všetko pomarančovou omáčkou.
Každé sústo je symfóniou chutí. Šťavnaté steaky sa rozplývajú v ústach, chrumkavé zemiaky dodávajú textúru a osviežujúca pomarančová omáčka všetko spája.
Tento recept je ideálny pre špeciálne príležitosti alebo pre večeru, ktorá poteší celú rodinu. Takže nabudúce, keď budete mať chuť na niečo výnimočné, vyskúšajte steaky z bravčovej krkovičky s pečenými zemiakmi a pomarančovou omáčkou. Vaše chuťové poháriky vám poďakujú!

Sofistikovaný grécky bravčový steak s pečenými zemiakmi a pomarančovou omáčkou
Zloženie
Na steaky:
- 4 bravčové steaky z krkovičky cca 150-200g na steak
Marináda:
- 4 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku pretlačené
- Šťava z 1/2 citrónu
- 1 PL dijonskej horčice
- 1 PL nasekaného čerstvého oregana
- ½ ČL sušeného tymiánu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Na pečené zemiaky:
- 800 g zemiakov typ vhodný na pečenie
- 2 PL olivového oleja
- ½ ČL sušeného oregana
- ¼ ČL sušenej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 100 g fety rozdrobená (voliteľné)
Na pomarančovú omáčku:
- 2 PL olivového oleja
- 1 šalotka nakrájaná nadrobno
- 1 strúčik cesnaku pretlačený
- Šťava z 2 pomarančov
- Kôra z 1 pomaranča strúhaná na jemno
- 1 PL pomarančového likéru napr. Cointreau
- 1 PL medu alebo
- 1 PL bieleho vínneho octu
- 100 ml kuracieho vývaru
- 1 PL masla
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá mäta nasekaná (na ozdobu)
Inštrukcie
- Marinujte steaky: V miske zmiešajte všetky ingrediencie na marinádu. Steaky vložte do marinády, dobre ich obaľte a nechajte marinovať v chladničke aspoň 30 minút, ideálne však 2-3 hodiny.
- Príprava zemiakov: Rúru predhrejte na 200°C. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. V miske ich zmiešajte s olivovým olejom, oreganom, paprikou, soľou a korením. Zemiaky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 30-40 minút, kým nebudú zlatisté a mäkké. 5 minút pred koncom pečenia posypte fetou (ak používate).
- Príprava omáčky: V panvici zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte šalotku a cesnak a opekajte 1-2 minúty, kým nezmäknú a nerozvonia. Prilejte pomarančovú šťavu, pomarančovú kôru a pomarančový likér (ak používate). Priveďte do varu, potom pridajte med, biely vínny ocot a kurací vývar. Varte, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu a omáčka nezhustne. Odstavte z ohňa a vmiešajte maslo, kým sa nerozpustí. Ochutnajte a dolaďte soľou a korením.
- Smaženie steakov: Vyberte steaky z marinády a osušte ich papierovou utierkou. Marinádu si odložte. Steaky opečte na rozpálenej panvici (alebo grile) na stredne silnom ohni 3-5 minút z každej strany, v závislosti od hrúbky a požadovaného stupňa prepečenia. Počas smaženia steaky občas potrite zvyšnou marinádou.
- Servírovanie: Na tanier naservírujte pečené zemiaky, navrch položte grilovaný steak a prelejte ho pomarančovou omáčkou. Ozdobte nasekanou mätou.
Poznámky
Na úpravu sladkosti: Množstvo medu alebo javorového sirupu upravte podľa svojej chuti a kyslosti pomarančov.
Pre grilovanie: Ak grilujete, predhrejte gril na stredne vysokú teplotu a grilujte steaky 3-5 minút z každej strany.
Teplota steaku: Pre stredne prepečený steak (medium rare) by vnútorná teplota mala byť 54-57°C.
Zemiaky: Pre ešte lepšiu arómu pridajte k zemiakom rozmarín.
Dobrú chuť!

Leave a Reply