Ísť Späť

Jednoduché pečené kura so zemiakmi

Vychutnajte si šťavnaté pečené kura s chrumkavou kožou, jemnými zemiakmi a osviežujúcou citrónovou príchuťou
Prípravka Čas 10 minút
Cook Čas 1 hodina 30 minút
Celkový Čas 1 hodina 40 minút
Kurz Obed, večera
Kuchyňa Grécka kuchyňa
Porcií 4

Zloženie
  

  • 1 kurča nakrájané na 6 kusov
  • 1 200 gr. zemiaky nakrájané na mesiačiky ochutené soľou a korením
  • 1 lyžice nejaké sušené alebo čerstvé oregano na servírovanie

Na omáčku-marinádu

  • 2 pomaranče šťava a kôra
  • 1 šálka voda čajová
  • 1 šťava z 3 citrónov a kôra
  • 1 ½ šálka olivový olej + trochu viac na podávanie extra virzin
  • 3 lyžice horčice
  • 2 lyžičky rozmarínu alebo 1 lyžička. oregano
  • 1 trochu soli a kajenského korenia alebo čerstvo mletého čierneho korenia

Inštrukcie
 

  • Ak chcete pripraviť pečené kura so zemiakmi, začnite zmiešaním ingrediencií na omáčku a kurča zalejte niekoľkými lyžicami.
  • Pridajte soľ, korenie a masírujte rukami (nasaďte si jednorazové rukavice alebo si potom dobre umyte ruky s trochou octu).
  • Kuracie mäso necháme bokom, aby malo izbovú teplotu.
  • Zemiaky dáme do pekáča, podlejeme zvyškom omáčky a 1 pohárom (200 ml) vody, dochutíme soľou a korením, premiešame a pekáča pevne prikryjeme alobalom.
  • Pečieme v dobre vyhriatej rúre na 170°C 50 minút.
  • Vyberte z rúry, odokryte panvicu a medzi zemiaky položte kúsky kurčaťa.
  • Vložíme späť do rúry a pečieme – tentoraz bez alobalu – ďalších 40 minút, kým nie je kura hotové a zemiaky dozlatista. Jedlo na konci by malo zostať s olejom.
  • Naservírujte na taniere, pokvapkajte trochou čerstvého olivového oleja a suchým alebo čerstvým oreganom a doplňte syrom feta.

Poznámky

* Poprosíme mäsiara, aby nám ho nakrájal, alebo si pripravíme krájané, predávané na tácke v chladničkách supermarketov – dá sa nakrájať aj na 9 kusov, ale nám to nevadí
*Ku kurčaťu si pripravíme rýchlu surové omáčku-marinádu a spolu so zemiakmi ho v nej zapečieme. Super ľahké a možno ešte lepšie ako od mamy.
Kľúčové slovo pečené kura, zemiaky